Неділя, 05.05.2024, 00:10
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Dr. Iryna PROSYMTSIV

Меню сайту
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Цікаві поради
Before / After


Instagram
Головна » 2012 » Лютий » 11 » Ванночки для ясен.
16:49
Ванночки для ясен.
    Стоматологи стверджують: в останні роки змінилися підходи до проведення деяких процедур, зокрема полоскань при захворюваннях зубів та ясен. Що нового пропонують фахівці?

    Розповідає кандидат медичних наук, доцент кафедри стоматології загальної практики та анестезіології Московського державного медико-стоматологічного університету Олена Василівна Зорян.

    - Полоскання - це проста і всім знайома процедура. Невже у відношенні неї можуть з'явитися якісь нововведення?

    - Так, як не дивно це звучить. До полоскань, в традиційному розумінні цього слова, багато хто з нас ставиться дуже легковажно, вважаючи, що чим частіше це робити, тим краще. Тим самим можна очистити порожнину рота і позбутися від безлічі шкідливих мікроорганізмів, які мають звичай там поселятися. Це, звичайно, правильно.

    Але проблема набагато ширше - справа в тому, що разом з мікробами ми вимиваємо і слину. А вона грає важливу захисну роль і оберігає нас від інфекції. Зокрема, в ній міститься лізоцим, який сам має антибактеріальну дію. А також речовини, що стримують розмноження різних бактерій та інших мікроорганізмів. І видаливши слину, ми позбавляємося вього цього захисту.                                          Щоб не залишитися один на один з мікробами, потрібно вчитися правильно полоскати рот.

     - Як саме?


     - Зазвичай ми робимо це таким чином: набираємо в рот води, полощемо, а потім випльовуємо. Цей спосіб виправдовує себе лише в деяких ситуаціях, наприклад, при полосканні після їжі. Це дозволяє очистити рот і видалити залишки їжі. Або після чищення зубів, коли потрібно змити зубну пасту.

    
 У тих випадках, коли ми використовуємо полоскання в якості лікувальної процедури, полоскати потрібно по-іншому. Набрати в рот розчин, що містить необхідні ліки, і потримати деякий час саме з того боку, де є запалення або пошкодження слизової ясен, а потім виплюнути. Мовою медиків такий спосіб полоскань називається «ротові ванночки».


     Температура розчину повинна бути теплою - близько 40 градусів. Занадто гаряча вода може викликати загострення запалення, а надто холодна - звузити судини і порушити живлення клітин.

     За один сеанс ефективно робити 5-7 полоскань по 30-40 секунд. Якщо запалення в гострій стадії, то бажано полоскати часто. Коли запалення знято, то досить 3-4 разів на день.

     - Є ще один варіант місцевого лікування - аплікації. У яких випадках вони застосовуються і чи можуть бути заміною полоскань?

      - Аплікації - це нанесення спеціальної мазі, гелю та розчину безпосередньо на ушкоджене місце. Вони можуть використовуватися як самостійно, так і на додаток до полоскань.

     При лікуванні маленьких дітей полоскання не використовують. В силу свого віку вони не можуть полоскати рот, просто беруть воду і ковтають її. Тому полоскання лікарськими розчинами в перші роки життя не рекомендуються, в кращому випадку використовують зрошення. Аплікації ж - це часто реальний вихід з положення. При цьому лікар може підібрати лікарську форму - розчин, гель, мазь - індивідуально.

     - А чи є ще якісь випадки, коли полоскання небажані?

     - Якщо ми говоримо про полоскання лікарськими препаратами, то в кожному окремому випадку треба розбиратися. Як діє цей препарат і з якою метою він застосовується в цьому випадку? На будь-який лікарський засіб може виникнути не тільки алергія, але й інші побічні ефекти. Тому будьте уважні і не починайте застосовувати його, не порадившись з лікарем. Особливо це стосується полоскань антибактеріальними, противірусними та протигрибковими засобами. Часто ми самостійно використовуємо антисептики, наприклад хлоргексидин.  Він ефективний, але має ряд побічних ефектів. Зокрема, викликає фарбування зубів, сприяє відкладенню зубного каменю і на деякий час порушує чутливість і смак.

     - У свій час було популярним полоскати «йодовим» розчином: сіль, сода, йод, вода. Але потім стали з'являтися повідомлення про те, що цього робити не варто. Яка ситуація зараз?

     - З йодом слід бути акуратніше. Він справді дуже хороший антисептик, але не всім і не завжди корисний.
Наприклад, у деяких відзначається підвищена чутливість до йоду навіть при першому застосуванні. Тому перед полосканням, особливо дітям, обов'язково проведіть контрольний тест.
Також з обережністю слід використовувати препарати йоду тим, хто має проблеми з щитовидною залозою, а також вагітним і годуючим жінкам.

     - А які полоскання можна робити самостійно? Наприклад, якщо в роті з'явилася ранка, ніж лікувати?

     - Сміливо можна використовувати препарати рослинного походження - настої і відвари. Гарну протизапальну дію мають препарати ромашки, шавлії, кори дуба.
Створюються комплексні препарати на основі рослинної сировини, які зручні тим, що їх не треба готувати, як настої і відвари. Наприклад, Ротокан. 5-10 крапель розвести в склянці теплої води і два-три рази на день робити ванночки.

     - А що щодо карієсу?

    - З одного боку, якщо така проблема вже існує, то треба вирушати до стоматолога і лікувати хворі зуби. Одними полосканнями тут не обійтися.

Але з іншого боку, деякі ополіскувачі містять натрію фторид, який утворює з солями кальцію стійке до дії кислот з'єднання. Крім того, препарати фтору надають бактерицидну дію відносно кислотоутворюючих мікроорганізмів, що сприяють розвитку карієсу, і зміцнюють зубну емаль.

                                 

    - А чи можна використовувати ополіскувачі з метою профілактики?


    - Так, безумовно їх рекомендують використовувати і для попередження захворювань. 
Переглядів: 3022 | Додав: Dr_IRON | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar