Середа, 01.05.2024, 21:53
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Dr. Iryna PROSYMTSIV

Меню сайту
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Цікаві поради
Before / After


Instagram
Головна » 2012 » Квітень » 29 » Скільки коренів у корінного зуба?
22:01
Скільки коренів у корінного зуба?
                           Скільки коренів у корінного зуба?

    
 
Всього у людини тридцять два зуби - по шістнадцять на кожній щелепі. Вони відрізняються за формою і  функціями: є різці, ікла, малі корінні і великі корінні зуби. Перед тим, як розповісти, скільки коренів у корінного зуба, дізнаємося детальніше про зуби.
                               
                   

                                         

     Будова зубів

    
 Кожен наявний у роті зуб має виступаючу над яснами коронку, охоплену яснами шийку і корінь, який знаходиться глибоко в зубній лунці. Майже всі зуби мають тільки один корінь, і тільки деякі по два або три. Зуб утворений дентином. В області коронки зуба дентин покритий емаллю, а там, де знаходитися шийка і коріння - цементом. Усередині зуба є порожнина, складена з порожнини коронки, яка переходить у вузький канал кореня зуба, що відкривається отвором на вершині. Саме через нього в порожнину зуба, що містить пульпу,  проходять нерви і судини. Навколо кореня знаходиться сполучнотканинний періодонт, який грає роль фіксатора зуба в зубній альвеолі.   
                                    

Ріст зубів   

     За своє життя людина переживає два періоди прорізування зубів. Коли новонароджений з'являється на світ, то зубів у нього немає. Вони починають прорізуватися в період від шести місяців від народження до двох років і таким чином двадцять молочних зубів, тобто, по десять на кожній щелепі. Потім починається другий період, що триває від шести до двадцяти, а в деяких і до тридцяти років, коли виростають тридцять два постійних зуба. Останні, пізніше за всіх з'являються зуби - так звані зуби мудрості, можуть не з'явитися взагалі або ж прорізаються не повністю. Це зазвичай безпосередньо пов'язано з індивідуальними особливостями індивідуума.

                                      Функції зубів

     Функції зубів безпосередньо залежать від їх будови. Так, різці мають коронку, подібну на долото і розташовуються ці зуби спереду по чотири на верхній і нижній щелепах. Ікла відрізняються довжиною і сидять вони досить глибоко. Ці два види зубів мають прості поодинокі корені, а самі служать для відкушування їжі. Позаду ікол знаходяться по два малих і три великих корінних зуба і розташовані вони з кожного боку на обох щелепах.

                                        Корінні зуби       


     
Нарешті ми добралися до з'ясування конкретного питання, скільки коренів у корінного зуба і з'ясовується, що це може бути різна кількість. Так, в малих корінних зубів корінь одиночний, а у великих корінних зубів верхньої щелепи по три кореня, а у їх візаві на нижній щелепі - по два. Ці зуби мають горбисту жувальну поверхню, і вони покликані дробити і подрібнювати їжу.
Як уже говорилося, верхні великі корінні зуби мають три корені - два щічних та один пуднебінний, тоді як нижні - два кореня з яких один передній, а інший - задній. Зуби мудрості мають три кореня, які можуть зливатися в один, що має конічну форму.

                          Бережімо зуби

     Якщо зуби не в порядку, то у людини порушується травлення, обумовлене попаданням в шлунок погано подрібненої їжі, а також оїнедостатньою її готовністю до подальшої хімічної обробки. Крім цього, всередину потрапляють і мікроорганізми, які можуть спровокувати запальні процеси в кишечнику або в інших важливих органах. Все це говорить про те, що у за зубами необхідний щоденний ретельний догляд. Потрібно їх чистити двічі на день - вранці і ввечері, після їжі, а також взагалі після кожного прийому їжі необхідно ретельно полоскати ротову порожнину.
Переглядів: 5830 | Додав: Dr_IRON | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar